Bu Blogda Ara

25 Ocak 2010 Pazartesi

uykulu:)

Lojik kapılar ,flip floplar ile dolu bi gün daha bitti.Sadece 1 ve 0 dan oluşan bi dersin adı lojik olursa,içinede bu kadar konu konursa olucağı bu tabi...
Güzel bi uyku çekmek en iyi çözüm galiba:)
Tekrar etmek için bugün yeni öğrendiğim mantığı bi yazıyım bari.Mesela t tipi flip flop ile jk tipi flip flop tasarlayın derlerse öncelikle istenen jk olduğu için jk nın doğruluk tablosunu çıkarırız.yani 8 farklı duruma karşılık yeni 8 farklı durumu yazarız.Q(t) ve Q(t+1) artık bilinmiş olunduğundan artık bunlara erişmek için gereken t flip flobu girişleri bulunmalıdır. Bunuda t flip flobunun durumlarına göre oluşturulmuş 8 durum içersinden 1 olanlara denek gelen girişleri tablo yöntemi ile sadeleştirerek bulabiliriz.Alın size jk flip flobu:)

8 bitlik bit bilgideki bitler içindeki 1 sayısını bulun dese naparız.2 tane tam 1 tane yarı yoplayıcı ile 3 biti toplamış oluruz.sırsıyla bunların çıkışlarına s0 c0,s1,c1,s2,c2 dersek denklik olarak s leri bir tarafa c leride bir tarafa alırız.Bunlarıda kendi aralarında toplarsak s ler toplamı çıkışları s3 c3; c ler toplamındanda s4 c4 elde ederiz.Burada c3 s4 e denktir.Çünkü c ler eldevar olduğundan c lerin s çıkışı s lerin c çıkışına denk olur.c lerin c4 çıkışı ise bir sonraki basamağa eldevar olarak geçer.s3 zaten ilk basamak cvacı olarak bilinir.bu durumda c3 s4 toplamında çıkan sonucunda c5 ve s5 oluştu dersek;buradaki s5 2. basamak sonucu olur.c5 ise yan tarafa eldevar olarak geçmiş olur.Bu edevar ise c4 ile toplanırsa çıkan sonuç s6 3. basamak olur, c6 ise yan basamağa geçer.Ancak yalnız kaldığından otomatik olarak 4. basamak cevabımız olur.
_
_
_ilk bu üç kısımdan s0 c0
_
_
_bu kısımdan s1 c1
_
_bu ksımdan ise s2 c2 elde edilir.
Daha sonra elde kalmayıncaya kadar s ler aralaronda toplanır ve her yeni s bir basamak olup,yeni c ise yan tarafa eklenir.İlk ksımda c ler kendi aralarında toplandıklarından aslında 2. basamağı temsil etmiş olurlar.Burada aslında her bir eldenin 2 değerine geldiğini,daha sonraki bir eldenin ise 4 sonra 8 olacak şeklde arttğı anlaşılr.Çünkü 2 tabanında sayılar 2 nin katları şeklnde arttğından eldevar içinde aynı şeyi söyleyebiliriz.




Şöyle bi flip flop çalışma mantğınada bakarsam; öncelkle amacımızın bilgi saklamak oldunu akılda tutarsak hangi bilgilere q ve q(T+1) denceni daha kolay anlarız ve bu şekilde daha kolay olarak işlem yapabilirz.Eğer amacımız bir tür sayıcı tasarlamak ise bilgi tanıma değilde döngü olduğundan yeni durum ve eski durumlara bakılarak hangi tür flip flop kullanılıhyorsa ona göre durum tablosu çıkarlıp bu tablodaki 1 durumlarına göre flip flop girişi belirlenir.Eğer bir bilgi takip ediliyorsa diyagram çizimi gerekli kılınacaktır ve bu diyagramda yeni gelen bilgi saklama diye bir durum söz konusu değildir.asıl olarak yapılan yeni bilgi şartlarını sağlama durumuna göre bir sonraki şartıda sağlayıp sağlamadına bakılarak en son adıma kadar tüm durumlar sağlanmş ise çıkışa 1 gönderilmesidir.örneğin istenilen dizi 4 basamaklı ise 4 bilgi tutulacak demekrir.Bu durumda bu 4 bilgi saklanmaz,ancak 4 farklı koşul gibi düşünürsek 2 flip flop kullanarak 2^2 yani 4 durum yaratırız(00,01,10,11).buna göre her sağlanan şart için bir sonraki adıma geçebilriz.Tabi her şart demek kullanıcıdan alınan her bilginin tek tek incelenmesi ve peş peşe gelen 4 doru adımdan sonra  çıkışa 1 verilmesi anlamına gelir.